www.tuca.ro

SUNTEM PENSIONARI ORI NU MAI SUNTEM ?

“Suntem pensionari ori nu mai suntem”

Toate guvernele post decembriste in goana lor dupa clientela electorala au dus in derizoriu notiunea de pensionar si nu numai ajungandu-se ca la aceasta data un sfert din populatia Romaniei sa fie pensionara cu acte in regula.E normal ca statul sa nu mai poata suporta cheltuielile de plata a pensiilor in conditiile in care contribuie la « greu » la bugetul de pensii doar 2,5 milioane de salariatii. Insa si pensionarii n-au nicio vina ,nu ei au cerut sa li se acorde legal statutul de pensionar.
Urmeza ca Parlamentul sa dezbata Legea Pensiilor, lucru dupa mine necesar,aceasta fiind una din conditiile puse de FMI pentru acordarea unei noi transe de imprumut necesare supravietuirii tarii.
Toate partidele indiferent de culoarea politica au interese electorale asa incat atat in Comisii cat si in plen va fi un circ in toata regula, fiecare partid dorind sa fie pe placul cat mai multor pensionari.
Actualul Guvern sau ori care va veni are tot interesul ca prin orice mijloace (inclusiv invrajbirea unor categorii de pensionari importiva altora) sa poata platii pensii cat mai mici astfel incat din buget sa ramana cat mai mult pentru clientela politica, filantropica in perioda alegerilor electorale.
Corect ar fi ca prin notiunea de pensionar sa se inteleaga acea persoana care conform legii are un stagiu complet de cotizare si are varsta stabilita de iesire la pensie.Celelalte persoane care acum se gasesc in postura de pensionar ar trebui sa se denumeasca altfel de exemplu Persoana asistata social .Legea Pensiilor ar trebui sa faca distinctie intre aceste categorii ,creindu-se un Buget de pensii si un Buget de asistenta sociala. Veti spune dar nu sunt tot aceiasi bani, ba da dar poate in timp pensionarilor adevarati li se vor recunoaste meritele si
totodata se va descuraja iesirea anticipata la pensie nu numai prin reducerea procentuala la calculul pensiilor, ci si printr-un mod de calcul diferit fata de adevaratii pensionari.
Si fata de pensiile ocupationale (ale personalului din cadrul sistemului national de aparare si ordine publica)ar trebui sa se schimbe optica avand in vedere ca aceste categorii au primit plata pensiilor din bugetele ministerelor de care apartin. Veti spune, dar nu sunt tot aceiasi bani, ba da insa trebuie avut in vedere de exemplu ca Romania s-a angajat ca o conditie la aderarea la U.E. sa aloce bugetului M.Ap. N. un anumit procent din PIB , .(se pare politicienii nostrii au amnezie) procent din care se plateau si pensiile militarilor. In conditiile actuale prin scoaterea din plata a pensiilor militarilor, bugetul M.Ap. N. bugetul ar trebui sa scada simtitor, ce parere isi vor face aliatii nostrii din NATO despre noi romanii,iar daca nu va scade surplusul ramas se va duce probabil spre progame de inzestrare, care vor fi mijlocite de clientela politica a celor de la guvernare care –si va trage partea leului.
Am dat numai un exemplu referitor la aceste pensii insa analizand ateant si alte aspecte se va trage concluzia ca si aceasta Lege a Pensiilor este croita in stil neaos mioritic.

Dan I

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>