www.tuca.ro

România iese din criză sau este ameninţată de un nou val de recesiune?

Institutul de Statistică a anunţat vineri o scădere a PIB în trimestrul al treilea cu 0,7% faţă de perioada aprilie-iunie, evoluţie mai bună decât aşteptările pieţei (-1,3%) şi decât estimarea ING (-2,5%).
Scăderea faţă de acelaşi trimestru de anul trecut a fost de 2,3%, pe serie ajustată, şi de 2,5% pe serie brută, sub anticiparea ING Bank, care vedea un declin de 4%.
Şi BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, şi-a modificat în sens pozitiv prognoza privind mersul economiei în acest an, estimând că până la urmă scăderea PIB va fi de 2,1%, faţă de o contracţie de 3% anticipată după majorarea TVA la 24%.
Pentru 2011 prognoza BCR privind evoluţia PIB rămâne nemodificată, cu un plus de 1,2% – cel mai scăzut nivel din regiune.

FMI avansează o prognoză de creştere economică de 1,5% pentru anul viitor, însă de la începutul acordului stand-by din primăvara lui 2009 prognozele oficiale ale instituţiei s-au dovedit în mod constant optimiste, fiind ajustate negativ de la un trimestru la altul.
PIB-ul ajustat periodic a reintrat în teritoriul negativ în trimestrul al treilea,  dupa revenirea firavă din cel de al doilea trimestru. Însă evoluţia a fost mai bună decât aşteptările pieţei.
Deşi la începutul anului analiştii economici erau mult mai optimişti şi aveau chiar previziuni pozitive, în vară tot mai mulţi dau ca sigură scăderea PIB cu 3% în 2010.
De la începutul anului prognozele de creştere economică s-au deteriorat rapid, punând sub semnul întrebării construcţia bugetului pe o creştere de peste 1% din PIB.
În condiţiile în care construcţia bugetului s-a bazat pe creştere economică, care nu a venit, Guvernul a fost nevoit să reducă cu 25% salariile din sistemul bugetar şi să majoreze TVA de la 19% la 24%, pentru a se putea încadra în cheltuielile deja făcute de la începutul anului. Impactul asupra economiei ar fi fost mult mai redus, dacă bugetul ar fi fost construit mult mai conservator, eventual pe o scădere a PIB, dar măsurile de restructurare ar fi trebuit luate la începutul anului.
Prognoza oficială a trecut de la o creştere a PIB de 1,3% la începutul anului la o scădere de 0,5% la sfârşitul lunii mai şi -1,9% în prezent.
 În vară analiştii estimau o scădere economică cu 2,5%-3%, în condiţiile în care în urmă cu două trimestre majoritatea lor se aşteptau la o revenire uşoară după recesiunea de anul trecut, bazându-se pe ipoteza că revenirea din zona euro va duce la relansarea economiei româneşti prin exporturi.
Consumul intern era văzut chiar şi înainte de anunţarea măsurilor de austeritate ca fiind principala piedică pentru revenirea economiei. În schimb, cele mai multe aşteptări au fost îndreptate către exporturi, care au intrat în teritoriul pozitiv la sfârşitul anului trecut şi au înregistrat o creştere de două cifre, contribuind astfel la ameliorarea declinului economic.
În 2009, în timp ce criza răvăşea mediul de afaceri, cu mii de insolvenţe şi zeci de mii de angajaţi concediaţi, toţi oamenii de afaceri îşi puneau speranţele în 2010, aşteptându-se la un an mai bun, însă odată cu noile previziuni aceştia au fost puşi în situaţia de a-şi reface planurile.

Părerile analiştilor sunt împărţite

Gerard Chandran, managing director al Kraft Foods (KFR), a declarat recent că nu se poate face o previziune clară pentru viitor, având în vedere că aproape fiecare opinie pe tema revenirii economice pe care o citeşte este diferită.
În această perioadă în care atât statul, cât şi companiile lucrează la bugetele pe anul viitor, toată atenţia factorilor de decizie este concentrată asupra acestora.

Analiştii rămân pesimişti în legătură cu evoluţia economiei în acest an, anticipând scăderi şi pentru ultimele trei luni ale anului. Pentru întregul an 2010, analiştii plasează dinamica PIB la -2,2%, în timp ce pentru 2011 participanţii la sondaj se aşteaptă la o rată de creştere a PIB de 1,2%, potrivit unui sondaj realizat în cadrul membrilor Asociaţiei Ana¬liştilor Financiar- Bancari din România (AAFBR).

 ”Exporturile au depăşit cele mai bune performanţe de dinaintea crizei, şi economia totuşi a dat înapoi. Acest lucru dovedeşte că teza ieşirii din criză prin exporturi nu funcţionează în România şi teza că Occidentul ne trage din urmă nu este valabilă”, susţine analistul economic . Asta deoarece producţia, baza exporturilor, deţine o pondere mică în PIB, comparativ cu consumul, “ceea ce a provocat delirul acesta, care reprezintă grosul”, explică Şerbănescu.

În aceste condiţii, analistul economic estimează că scăderile vor continua şi în ultimele luni din acest an. “E o bazaconie ideea cu creşterea din trimestrul al patrulea”, consideră Şerbănescu. În ceea ce priveşte perspectivele pentru 2011, spune că “dacă vom fi pe zero, ar fi perfect”. El susţine că revenirea din 2011 nu sunt decât “poveşti politice”.
Potrivit estimărilor FMI, economia va înregistra în acest an o scădere de 2%, iar anul viitor va reveni pe creştere, PIB-ul urmând să ajungă la un avans avans real de 1,5%.
La rândul său, analistul economic Aurelian Dochia susţine că rezultatul din al treilea trimestru indică faptul că recesiunea din 2010 va fi mai mare de 2%. În acest fel, vor fi depăşite estimările oficiale ale autorităţilor pentru acest an. Cea mai recentă prognoză, publicată de Comisia Naţională de Prognoză (CNP) pe 5 noiembrie, indică o scădere economică de 1,9% în acest an.
Estimările pentru 2011 sunt acum între +0,2 şi +2% datorita rezultatelor din T3


Deşi în vară tot mai mulţi analişti dădeau ca sigură scăderea economiei cu până la 3% în acest an şi posibilitatea continuării re¬cesiunii şi în 2011, după anunţarea datelor privind evoluţia PIB în trimestrul al treilea (T3) a apărut o undă de optimism.

Până şi cea mai pesimistă estimare pentru PIB, venită de la ING Bank, a fost modificată, banca văzând acum economia în teritoriul pozitiv anul viitor.
Pentru acest an ING Bank a revizuit estimările de la o contracţie de 2,8%, la o scădere de 1,6%, iar pentru anul viitor prognoza modificată pentru PIB este de 0,2%, de la un declin de 1,8%.

La redactarea acestui material au fost folosite informaţii din Ziarul Financiar şi Evenimentul zilei, precum si date furnizate de INS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>