www.tuca.ro

Razboi sau pace

RAZBOI SAU PACE

Dupa ce s-a pus batista pe tambal privind incidentele militare din peninsula Coreea iata ca atentia a fost din nou captata dupa ce armata nord-coreeana s-a jucat cu artileria de-a lungul paralelei 38.
Putina istorie nu strica asa ca sa ne aducem aminte ca in 1945 colonia japoneza Coreea a fost impartita in doua, de-a lungul paralelei 38, de catre SUA si fosta URSS si cum era normal la nord comunistii la sud capitalistii.Insa intre cele doua tari ,din peninsula coreeana, de-a lungul timpului au avut loc frecvente ciocniri militare de-a lungul liniei de demarcatie care au culminat in data de 25 iunie 1950 cu un atac masiv al armatei nord-coreene care a impins armata sud-coreeana adanac in sudul peninsulei.
Americanii vazandu-si amenintate interesele in zona s-au implicat direct in razboi (cu aliatii sai) cu aparobarea mai mult sau mai putin ortodoxa a Consiliului de Securitate.Ce mai, una peste alta , americanii la 20 septembrie au debarcat masiv la Inchon, au dezvoltat ofensiva pe directii convergente fiind pe punctul de a incercui si nimicii armata nord-coreeana, insa pe 23 noiembrie o armata chineza,de cam 300000 de militari, prin actiuni fulgeratoare pe flancuri a fost pe punctul de a-i incercui pe americani si pe sud-coreeni. Cu mari pierderi din partea americanilor dar si mai mari din partea sud- coreenilor (scenariu binecunoscut de noi avand aliati si pe nemti si pe rusi) au reusit sa se retraga la sud de paralela 38 , cu alte cuvinte cum ar fi zis bravul soldat Sjvejk – iar au luat-o ai nostrii peste cur. Timp de doi ani s-au dus actiuni de uzura razboiul parca nemaiterminandu-se.Singura solutie fiind un armistitiu care s-a si incheiat la Panmunjon la 1 mai 1953 armistitiu care este in vigoare si astazi.
Revenind la zilele noastre in urma unor incidente armate intre cele doua tari,americanii au trimis in zona un portavion ca masura de descurajare dar si din considerente de orgoliu (doar sunt jandarmii lumii).Cauzele acestor noi incidente sunt de ordin mai mult politic decat militar, Coreea de nord de cate ori este supusa la sanctiuni economice internatinale reactioneaza in acest sens.Si alte cauze interne pot fi luate in considerare,orice dizidenta in situatii de conflict militar este dusa in derizoriu . Poate si dorinta de transferarea puterii de catre liderul nord coreean Kim Jong II catre fiul sau Kim Jong-Un ar fi o cauza conexa conflictilui, prin aceste actiuni, liderul nord-coreean sa arate loialitatea armatei.
O exacerbare a conflictului cred ca este putin probabila,frica de angajare in lupta a arsenalelor nucleare potoleste avantul politicienilor din zona si nu numai.Nici China care este in plin avant economic si nici SUA care s-a ales cu o gaura de 700 000 000 de dolarei in urma razboiului cu Irakul si Afganistanul nu are nimic de castigat in acest conflict. Nici Corea de sud n-a fost ocolita de recesiune, un eventual razboi n-ar face nici o placere. Rusia si Japonia nu stau nici ele pe roze asa ca un eventual razboi ar fi exact ceea ce nu si-ar dorii vreuna din aceste tari. Sa dea donmul asa sa fie.
Pace9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>