www.tuca.ro

Primul-ministru Emil Boc a avut astăzi o întrevedere cu președintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdîmuhamedov

Primul-ministru Emil Boc a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu o delegaţie condusă de președintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdîmuhamedov, care efectuează o vizită oficială în România. Principalele subiecte abordate în cursul întrevederii au vizat dezvoltarea relațiilor bilaterale în plan economic în domenii de interes comun precum energie, construcții, transporturi, dezvoltare tehnologică și educație.
Prin companiile pe care le are, România poate participa la proiecte în domeniul tehnologiei avansate și al infrastructurii din domeniul energiei, având în vedere potențialul de dezvoltare pe care Turkmenistanul îl are în aceste domenii. În acest sens, premierul Emil Boc a evocat perspectivele de cooperare bilaterală pe care le reprezintă pentru viitor cele trei mari proiecte mari europene din domeniul energiei – Nabucco, AGRI și PEOP – care vor contribui la întărirea securității energetice a Europei, dar și la dezvoltarea economică a țărilor din coridorul energetic care va lega Marea Caspică de Marea Neagră.
”România este interesată de diversificarea surselor și rutelor de transport în domeniul energetic”, a subliniat șeful Executivului.
Primul-ministru Emil Boc a propus elaborarea în comun a unui plan de acțiune în domeniile cu potențial de întărire a cooperării bilaterale. Un rol important în acest sens îl va avea colaborarea la nivelul Comisiei Mixte Interguvernamentale româno-turkmene.
La rândul său, președintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdîmuhamedov, a invitat companiile din România să participe la proiectele majore din domeniile energiei, transporturilor și comunicațiilor și educației pe care țara sa le are în desfășurare sau urmează să le implementeze. De asemenea, președintele Gurbangulî Berdîmuhamedov a subliniat interesul Turkmenistanului pentru dezvoltarea relației cu Uniunea Europeană.
La întrevedere au participat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, ministrul Finanțelor Publice, Gheorghe Ialomițianu, și ministrul  Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu.
Din delegația Turkmenistanului au făcut parte Rasid Meredov, viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Externe, Hojamuhammet Muhammedov, viceprim-ministru și șef al Administraţiei Prezidenţiale, precum și viceprim-miniștrii Baymyrat Hojamuhammedov, Tuvakmammet Japarov, Deryageldi Orazov și Orazmurat Gurbannazarov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>