www.tuca.ro

Presedintele CECCAR, Marin Toma: In Romania, exista legalizari contabile, si nu reguli sau nivele

Intr-un interviu privind relatia contabilitate-intreprindere, presedintele CECCAR, Marin Toma, este de parere ca, in Romania, exista legalizari contabile, si nu reguli sau nivele, diferentele fiind enorme si cu impact asupra vietii intreprinderilor: reglementarile sunt emise de institutii guvernamentale si au caracter imperativ, pe cand standardele sau normele ar trebui emise de organisme neguvernamentale si au caracter de recomandare; acestea din urma presupun aplicarea rationamentului profesional si gasirea de solutii pentru fiecare intreprindere in parte, ceea ce presupune un anumit nivel de educatie si etica in afaceri, in general, si in activitatile de reflectare, de evidenta, in special.

 

Marin Toma declara ca, adaptarea standardelor ar trebui sa se extinda; adoptarea, ca atare, a standardelor fara sa se tina seama de cultura juridica diferita, care impune tratamente diferite, poate avea doua consecinte grave.

Una dintre consecinte este aceea ca, se pot genera noi dezechilibre care pot duce la decredibilizarea unor institutii, facand ineficiente eforturile de a separa standardele de contabilitate si audit aplicabile IMM-urilor de restul intreprinderilor; si, aceasta, pentru ca, desi economia mondiala este formata in proportie de peste 90% din IMM-uri, standardele recomandate acestora sunt, in realitate, variante mai mult sau mai putin simplificate ale unor standarde create pentru intreprinderile mari. In al doilea rand, se intarzie foarte mult aplicarea standardelor fie si pentru faptul ca textele legale nationale prevaleaza standardele, care, juridic, au caracter de recomandare. Fiind vorba de standarde, pentru sectorul privat cred ca profesia contabila trebuie sa ia in serios aceasta problema si, impreuna cu mediul de afaceri, cu alti factori interesati, sa treaca la actiune.

In ceea ce priveste modificarea legii contabilitatii, Marin Toma este de opinie ca aceste legi sunt departe de a rezolva problemele contabilitatii de intreprindere; ele contin insa unii pasi – marunti, este adevarat – in aceasta directie.

Prin cauzele urmarite si prin impact, modificarile se pot caracteriza astfel:

-         creeaza cadrul legal pentru un sistem super-simplificat de contabilitate, ce va fi aprobat prin ordin al ministrului, pentru societatile cu cifra de afaceri si active totale sub 35.000 euro;

-         asigura o mai buna precizare a obligatiilor de contabilitate in unele cazuri particulare;

-         asigura o clarificare mai buna a unor prevederi ale legii, cum este cazul entitatilor de interes public.

 

Potrivit presedintelui CECCAR, rolul expertului contabil in cadrul unei intreprinderi ar trebui sa fie unul imens, mai ales in cazul IMM-urilor (intreprinderilor mici si mijlocii).

 

Expertii contabili si, mai ales firmele de expertiza contabila pot avea in vedere trei exemple pentru a depasi dificultatile si a oferi o gama larga de servicii clientilor lor. In primul rand, un exemplu consta in extinderea aplicatiilor tehnice si de comunicare ale personalului existent in firma, oferirea de servicii integrate clientilor. Cel de-al doilea exemplu consta in concentrarea pe o ramura economica specifica – specializarea pe anumite ramuri, pe anumite domenii. Al treilea exemplu consta in participarea firmei intr-o retea de referinte de inalta calitate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>