www.tuca.ro

Nu ne vor in spatiul Schengen

Nu ne vor in spatiul Schengen

Motivele reale sau invocate sunt larg tratate in presa referitoare la aderarea Romaniei in spatiul Schengen, asa ca eu nu as avea ce sa spun nou si poate nici competent. As dori insa sa fac unele remarci referitoare la contextul istoric al relatiilor Romaniei cu unele tari din Europa.
Una din tarile care s-au opus (sau care se va opune in martie 2011) aderarii, este Franta, fapt surprinzator caci de-a lungul istorie ne-a fost aliat, in special in fauriea Romaniei Mari, spre deosebire de Italia, alta tara sora de ginta latina, care la Tratatul de la Trianon, semnat la 4 iunie 1920, propunea ca intraga Crisana sa fie cedata Ungariei,iar in 1940 si-a pus semnatura pe “Diktatul de la Viena” prin care nord-vestul Romaniei a fost cedat Ungariei.De fapt “prietenia” italienilor se vede si astazi prin tratamentul aplicat romanilor din aceasta tara.
Germania, care sute de ani a fost in conflict cu Franta ,s-a aliat si a devenit si ea una din tarile care nu ne vrea in spatiul Schengen.Oricum nu ne-am fi asteptat prea mult de la aceasta tara, apropierea de fosta Austro-Ungarie , “tradarea” prin incalcarea tratatului semnat de Carol I si aderarea la Puterile Aliate in plin razboi, in august 1944, sunt greu de digerat la Berlin.
Cu ungurii suntem “prieteni” pe vesnicie, cu bulgarii am pecetluit “prietenia” inca din 1913, iar cu iugoslavii din martie 1999 cand, in ciuda relatiilor noastre bune (a se vedea Mica Intelegere), am acceptat aviatiei aliate sa desfasoare actiuni militare de pe teritoriul tarii noastre impotriva lor.
Despre relatiile noastre cu Rusia nu cred ca trebuie sa mai vorbim sunt bine cunoscute si facem tot posibilul sa le mentinem asa , in ciuda dezavantajelor economice .
Totusi nu pot sa inchei, fara sa remarc pozitiv , reactia destul de vehementa a Presedintelui tarii, privitoare la aceasta chestiune, chiar daca esecul aderarii se datoreaza in parte si politicii duse de la Cotroceni si de partidele la guvernare.
Cam asa spunea Sun-Tzi: “Cine isi cunoaste foarte bine dusmanul nu va pierde nicio batalie, cine isi cunoaste bine dusmanul va pierde doar jumatate din batalii, iar cine nu-si cunoaste dusmanul ,este un prost, si va pierde toate bataliile”.Sa lua-ti aminte domnilor politicieni!

Ale bune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>