www.tuca.ro

Isărescu: Modificarea dobânzii cheie este improbabilă întrucât BNR luptă să reducă inflaţia

Modificarea dobânzii de politică monetară este improbabilă în condiţiile în care BNR se luptă să reducă inflaţia, care a înregistrat cel mai ridicat nivel din peste doi ani ca efect al creşterii taxei pe valoarea adăugată, a declarat guvernatorul Isărescu într-un interviu pentru Bloomberg.
Principalul obiectiv al Băncii Naţionale pentru 2011 va fi încetinirea inflaţiei , care a fost alimentată de creşterea cu cinci puncte procentuale a TVA, la 24%, în iulie anul trecut, a spus Isărescu.

Rata inflaţiei a fost de 7,96% anul trecut, nivel aproape dublu faţă de cel din 2009. Pentru sfârşitul anului 2011 prognoza BNR indică o inflaţie de 3,4%.

Efectele de runda întâi ale majorării TVA au fost “rezonabile”, ceea ce a permis BNR, la şedinţa din 5 ianuarie, să menţină dobânda de politică monetară neschimbată pentru a cincea lună consecutiv, la minimul record de 6,25%, a spus Isărescu.

El a arătat că stabilitatea dobânzii cheie “a atenuat efectele de runda a doua ale majorării TVA”. Dacă dobânda creşte, sunt generate aşteptări şi sunt create efecte de runda a doua, a precizat el.

“De aici provine reticenţa de a modifica dobânzile. Este foarte important să rezistăm ca la Stalingrad. Politica monetară îşi va îndeplini în general obiectivele”, a spus şeful BNR.

România a fost nevoită să majoreze TVA la 24% pentru a respecta ţinta unui deficit de 6,8% în 2010 şi 4,4% pentru acest an, potrivit termenilor programului de finanţare de 20 de miliarde de euro convenit cu FMI şi Uniunea Europeană.

PIB-ul României s-a contractat în trimestrul al treilea cu 2,5%, în condiţiile în care majorarea TVA şi reducerea salariilor din sectorul public au afectat cererea de consum.

Criza financiară mondială a exercitat presiuni asupra leului, care s-a depreciat în ultimele 12 luni cu 2,88% faţă de euro, aceasta fiind cea mai slabă performanţă a unei monede emergente din cele 176 analizate de Bloomberg.

Isărescu a arătat că BNR nu are o ţintă oficială pentru cursul leului şi a intervenit pe piaţa de schimb valutar pentru a preveni ca “excesul de lichidităţi” să provoace “fluctuaţii ample” ale monedei, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor a schimbat în lei fondurile obţinute prin împrumuturile în euro.

“Susţinem o flotare controlată, dar nu am stabilit niciodată marjele. Unii au spus că am menţionat un interval de variaţie a leului de 4,1-4,3 unităţi pentru un euro, aşa că am replicat că dacă leul este între 4,1-4,3 sunt mulţumit”, a explicat şeful BNR.

Următoarea şedinţă de politică monetară a BNR va avea loc pe 3 februarie.

sursa: mediafax.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>