www.tuca.ro

Impozitul pe profit din 2011 – principalele modificari incepand cu acest an

Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 117/2010 – text integral – pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 891/2010, au fost aduse o serie de modificări şi completări Titlului II „Impozit pe profit”, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2011, pe care le puteti lectura mai jos.

Astfel, incepand cu 01.01.2011:

- Contribuabilii, persoane juridice române care îndeplinesc condiţiile şi plătesc impozit pe veniturile microîntreprinderilor, sunt scutiţi de la plata impozitului pe profit.

- În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2011, inclusiv, se menţine nedeductibilitatea cheltuielilor privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabililor, plătitori de impozit pe profit.

Fac excepţie:
- vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de agenţii de recrutare a forţei de muncă;
- vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv, pentru activitatea de taxi;
- vehiculele utilizate pentru închirierea către alte persoane, inclusiv, pentru desfăşurarea activităţii de instruire în cadrul şcolilor de şoferi.

- Perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2010 este considerată an fiscal, pierderea fiscală înregistrată în această perioadă urmând a fi recuperată din profiturile impozabile obţinute în următorii 7 ani consecutivi, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

- Nu se reţine, nu se declară şi nu se plăteşte impozit pe dividendele plătite de o persoană juridică română unei alte persoane juridice române, dacă beneficiarul dividendelor deţine, la data plăţii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioadă de 2 ani împliniţi până la data plăţii acestora, inclusiv.

- Nu se reţine, nu se declară şi nu se plăteşte impozit pe dividendele distribuite/plătite de o persoană juridică română:

- fondurilor de pensii facultative, respectiv fondurilor de pensii administrate privat;
- organelor administraţiei publice care exercită, prin lege, drepturile şi obligaţiile ce decurg din calitatea de acţionar al statului la acele persoane juridice române.

Sursa cabinetexpert.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>