www.tuca.ro

Impozitarea veniturior din premii acodate pentru promovarea produselor companiei

In conformitate cu art. 75, alineatul 1 din Codul fiscal, veniturile din premii cuprind veniturile din concursuri, altele decat cele prevazute la art. 42, precum si cele din promovarea produselor/serviciilor ca urmare a practicilor comerciale, potrivit legii.
Mai exact, in aceasta categorie, conform Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, punctul 150, se cuprind “veniturile sub forma de premii obtinute ca urmare a practicilor comerciale privind promovarea produselor/serviciilor prin publicitate”.
Principiul de baza in ce priveste tratamentul fiscal aplicabil veniturilor de mai sus, enuntat de Codul fiscal, este ca veniturile sub forma de premii se impun, prin retinere la sursa, cu o cota de 16% aplicabila asupra venitului net realizat din fiecare premiu. Potrivit articolului 76, din Codul fiscal, venitul net este diferenta dintre venitul din premii sau din jocuri de noroc si suma reprezentand venit neimpozabil. Nu sunt impozabile veniturile obtinute din premii si din jocuri de noroc, in bani si/sau in natura, sub valoarea sumei neimpozabile stabilita in suma de 600 lei, realizate de contribuabil, conform art. 77, alineatul 4.
Impozitul pe venit astfel calculat se va vira la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. De asemenea, platitorul de venit este obligat dupa cum reiese din art. 93 alin. (2) sa completeze si sa depuna la organul fiscal competent declaratia 205 “Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa”. Castigatorul nu este obligat sa mai depuna o declaratie de impunere la organele fiscale, conform art. 83 alin. (3) lit. d).

Acest articol v-a fost pus la dispozitie de catre grupul de firme Frans, specializate in consultanta fiscala.
www.frans.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>