www.tuca.ro

IMM-urile si modalitatea de organizare a controlului intern

Sarcinile profesionistilor din contabilitate la nivelul IMM-urilor si modalitati de organizare a controlului intern

Reglementarile din contabilitate conforme cu Directivele Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 introduc obligativitatea implementarii unei cerinte de control intern pentru toate entitatile care intra in sfera de aplicare ale acestora. La nivelul intreprinderilor mari, in general, o astfel de cerinta este satisfacuta intr-o maniera mai mare sau mai mica. Provocarea va fi aceea de a asista conducerea IMM-urilor in implementarea unei asemenea cerinte. O serie de administratori de IMM-uri privilegiaza aspectele comerciale si tehnice ale afacerii si neglijeaza aspectele administrative. In cele mai multe dintre aceste entitati nu exista proceduri definite, iar unele, care adopta totusi cateva masuri de control intern, nu le formalizeaza intr-un manual. Unul din fundamentele controlului intern, regula de separare a functiilor, este de multe ori nerespectata la intreprinderile mici si mijlocii. Intr-o organizatie mica, este intr-adevar frecventa regruparea la nivelul aceleiasi persoane a functiilor operationale, de protectie a activelor, de control si uneori chiar de raportare financiara. In cadrul IMM-urilor, administratorul profeseaza controlul administrativ, ceea ce constituie un element esential al dispozitivului de control intern. In plus, operatiile sunt adesea relativ reduse si seful de unitate le cunoaste in toate detaliile. Daca acesta mai monitorizeaza si aspectele administrative, vigilenta lui se va dovedi cel mai bun control. Potrivit unor statistici, delapidarea nu este mai frecventa intr-o intreprindere mica sau mijlocie decat intr-o intreprindere mare care, totusi, isi formalizeaza procedurile si respecta mai bine regula separarii functiilor, iar cauza o reprezinta tocmai controlul administrativ care se dovedeste mult mai eficient la nivelul unei entitati mai mici. Calitatea controlului intern la nivelul IMM-urilor provine din atitudinea generala a conducerii entitatii. Este frecventa situatia in care conducatorii manifesta o totala lipsa de interes pentru aspectele administative si din contabilitate, chiar si atunci cand este vorba despre persoane cu un nivel de competenta rezonabil.
In aceste cazuri, neajunsurile controlului intern nu sunt compensate de un control administrativ suficient, ceea ce poate antrena serioase dificultati in gestiune. Ar trebui imaginate instrumente alternative menite sa limiteze riscurile, iar in acest context rolul unui profesionist in contabilitate este esential. La nivelul IMM-urilor increderea este esentiala in stabilirea si mentinerea durabila a unor bune relatii cu clientii, cu furnizorii, cu creditorii bancari, cu investitorii, cu colaboratorii. La nivelul intreprinderilor mari se elaboreaza principii de conduita in domenii unde se estimeaza ca entitatea ar putea sa fie facuta responsabila: mediu, drepturi sociale, interesele actionarilor, clientilor, colectivitatilor locale, etc. Exista si IMM-uri care fac efortul de a dezvolta astfel de  practici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>