www.tuca.ro

FMI: Creditele neperformante vor continua să crească în S1, ca urmare a activităţii economice slabe

Fondul Monetar Internaţional (FMI) consideră că împrumuturile neperformate vor continua să crească în România până la jumătatea acestui an, ca urmare a activităţii economice slabe, dar că BNR va menţine o abordare proactivă privind asigurarea rezervelor de capital, potrivit raportului de ţară.

„Sistemul bancar a fost afectat de criză, dar rămâne bine capitalizat şi lichid. Creditele neperformante vor continua să crească până la mijlocul lui 2011 ca urmare a activităţii economice slabe. Totuşi există amortizări mari de capital, iar Banca Naţională a României (BNR) menţine o abordare proactivă privind asigurarea unor rezerve de capital adecvate”, se arată în raport.

În al treilea trimestru din 2010, creditele neperformante au ajuns la 11,7% din totalul creditelor.
Totodată, raportul arată că FMI s-a temut ca OUG50 privind creditele de consum ale populaţiei să nu producă pierderi adiţionale semnificative în sistem.
De asemenea, Fondul consideră că autorităţile vor trebui să rămână vigilente cu privire la băncile mici (care au sub 2% din activele din sistem), care au văzut o deteriorare rapidă în calitatea împrumuturilor şi au provizioane mai mici comparativ cu media din sistem.

Oficialii FMI mai susţin în raportul de ţară şi că eforturile pentru achitarea arieratelor sunt foarte lente. „Guvernul a plătit 1,9 miliarde lei (0,4% din PIB) pentru arierate şi facturi neplătite din sistemul sanitar în septembrie, reducând astfel arieratele de la nivelul autorităţilor centrale. Totuşi, arieratele autorităţilor locale au continuat să crească, iar ţinta din program a fost ratată din nou”, au precizat aceştia.

Ei consideră şi că reformele “curajoase” în sistemul de sănătate sunt decisive pentru asigurarea succesului strategiei de consolidare fiscală. „În vreme ce autorităţile continuă sa implementeze măsuri de reducere a costurilor cu sănătatea, acestea s-au dovedit insuficiente pentru a echilibra bugetul mult tăiat pentru sistemul de sănătate, fără a acumula arierate. Astfel, Guvernul trebuie să continue restructurarea sectorului sanitar pentru a asigura funcţionarea sistemului de sănătate în limita alocării bugetare”, se precizează în raport.

Totuşi, economia se stabilizează, în opinia FMI, iar PIB-ul va creşte cu 1-1,5% în 2011, faţă de o contracţie de circa 2% în 2010. „Cererea internă îşi va reveni încet după reducerea salariilor din sectorul public şi creşterea TVA, iar începând cu 2012 cererea populaţiei şi a companiilor ar trebui să devină principalul motor de creştere, odată cu revenirea veniturilor şi sporirea angajărilor”, mai consideră reprezentanţii Fondului.

Totodată, inflaţia va reveni în marja BNR în 2011, de 3% plus sau minus 1 punct procentual, după ce a ajuns la 8% în 2010.

sursa : www.money.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>