www.tuca.ro

Dispozitiile Legii nr. 202/2010 cu privire la DIVORTUL PE CALE ADMINISTRATIVA

Dispozitiile Legii nr. 202/2010

cu privire la

DIVORTUL PE CALE ADMINISTRATIVA

La data de 26.10.2010 a fost publicata in Monitorul Oficial cu nr. 714 Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, cunoscuta si sub denumirea de „Legea micii reforme in Justitie”.

Prin aceasta lege au fost modificate unele dispozitii legale din Codul Familiei referitoare la divort, fiind reglementat pentru prima data divortul pe cale administrativa care face posibila constatarea desfacerii casatoriei si de catre Notarul Public.

In situatia in care sotii sunt de acord cu divortul si nu au (ori nu mai au) copii minori nascuti din casatorie sau adoptati, se pot adresa Notarului Public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte a sotilor care poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor urmand a elibera acestora un certificat de divort, potrivit legii.

Cererea de divort se va depune la Notarul Public de catre ambii soti, impreuna.

Primind cererea, Notarul Public o va inregistra si va acorda un termen de 30 de zile pentru eventuala impacare a sotilor si retragerea cererii de divort.

La expirarea termenului daca sotii staruie in cererea de divort  se vor prezenta in fata Notarului Public care, lunadu-le consimtamantul va constata desfacuta casatoria si va elibera certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.

Pentru pronuntarea divortului pe cale administrativa este necesar ca sotii sa se inteleaga asupra numelui/numelor de familie pe care il va/vor purta dupa divort. In lipsa acestei intelegeri Notarul Public nu va putea pronunta divortul urmand sa indrume partile la Instanta de Judecata.

Certificatul de divort in copie certificata va fi inaintat de Notarul Public Primariei locului unde s-a incheiat casatoria pentru a se face mentiune in actul de casatorie.

Casatoria este desfacuta pe data eliberarii certificatului de divort.

Dispozitiile legale privitoare la divortul pe cale administrativa voi intra in vigoare in termen de 60 zile de la data publicarii legii in Monitorul Oficial al Romaniei, respectiv la data de 25 decembrie 2010.

Notar Public

DANILA STEFAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>