www.tuca.ro

Cum sa imi aleg un contabil sau un expert contabil?

Din punctul meu de vedere oamenii de afaceri au la dispozitie multe criterii pentru a putea face distinctia intre un contabil bun si unul slab  (cu toate ca foarte multi dintre ei imi spun ca aceasta alegere este “ca la loterie”).

Vreau sa va prezint mai jos criteriile care trebuie avute in vedere la alegerea unui contabil:

1.In primul rand trebuie sa il rugati sa va prezinte in cateva cuvinte expertienta lui profesionala – este foarte important sa fi lucrat in foarte multe domenii (si mai ales in domeniul in care activeaza firma dv , sa aiba si alti clienti din acel domeniu, sa fie un contabil sau un expert contabil CECCAR  cu carnet vizat pentru anul curent)

2.Este extrem de important ca relatia dv de colaborare sa se faca pe baza unui contract scris , in care el sa-si asume foarte clar raspunderea pentru inregistrarile contabile pe care vi le presteaza , precum si pentru consultanta financiar contabila pe care vi-o ofera (este  important ca aceasta consultanta sa incercati sa o primiti in scris sau in format electronic).

3.Este  importanta comunicarea pe care o veti avea cu contabilul respectiv (trebuie sa alegeti un contabil care se implica foarte mult in relatia contractuala pe care o aveti , care va instiinteaza din timp ce impozite aveti de plata ,care va aduce la cunostinta din timp implicatile fiscale pe care le pot avea actiunile dv si astfel veti stii ce se poate intampla in avans, nu va veti trezi ca aveti de plata impozite pe care le-ati fi putut evita , respectand in acelasi timp legea.

4.In fiecare luna contabilul dv trebuie sa va pregateasca minimum urmatoarele  documente (cu conditia  sa existe documentele pe baza carora sa poata fi intocmite), pentru firmele mai mari aceasta lista fiind mult mai mare:

-Registru de casa

-Registru jurnal

-Jurnal de cumparari

-Jurnal de vanzari

-Jurnal de banca

-Balanta de inchidere lunara (cu analitice pe toate conturile )

-Stat de salarii cu toate declaratiile aferente salariatilor pe care ii aveti(Ex CAS,SOMAJ,SANATATE,CCI,ITM)

5.F F IMPORTANT :

Contabilul dv trebuie sa va explice lunar sumele din balanta , avand o discutie “face to face” (nu la telefon ) si anume:

-trebuie sa va explice sumele aferente soldurilor furnizorilor neplatiti (astfel puteti vedea daca s-au inregistrat toate documentele , daca nu cumva ati omis dv sa aduceti unele documente)

-trebuie sa va explice sumele aferente soldurilor clientilor neincasati(astfel puteti vedea daca s-au inregistrat toate documentele ,daca nu cumva ati omis dv sa aduceti unele documente)

-trebuie sa va spuna exact soldul pe care il aveti inregistrat in contabilitate in contul de casa(banca) si sa faceti verificarea daca dv aveti acei bani (am vazut f multi patroni care au omis acest lucru extrem de simplu si dupa le-a parut f rau ).

-trebuie sa va explice exact componenta sumelor de cheltuieli si venituri pentru a intelege mult mai bine afacerea (am cunoscut multi patroni care stiu f bine afacerea iar cand au vazut si li s-au explicat cifrele din balanta si-au dat seama ca aveau nevoie de acest lucru)

-este f importanta consultanta pe care vi-o da in avans contabilul pentru a putea stii din timp in ce va bagati atunci cand luati anumite decizii.

6.Si nu in ultimul rand pentru toate aceste servicii sa aiba un pret rezonabil,pe care il puteti suporta in conditiile economice actuale.

In functie de complexitatea firmei este nevoie si de altfel de rapoarte , dar la nivel general din punctul meu de vedere aceste criterii va pot fi de foarte mare ajutor atunci cand alegeti un contabil.

Grama Adrian

http://www.expertizacontabilitate.ro

One comment

  1. Un contabil trebuie sa fie atent, sa comunice la timp clientului problemele aparute, de multe ori lipsa comunicarii cu clientul pot produce adevarate catastrofe pentru client, iar relatia de incredere reciproca este foarte importanta.
    Practic, contabilul este plasa de siguranta a intreprinzatorului si ganditi-va cam ce se intampla cand te arunci in gol, acolo unde ar fi trebuit sa existe o plasa de siguranta. Concluzie, contabilul trebuie sa fie nu numai bine pregatit, dar sa aiba si abilitati de comunicare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>