www.tuca.ro

Creditele în franci elveţieni, o piatră de moară pe care o cară mulţi români

scris de Radu Georgescu

29  decembrie 2010

Criza datoriilor suverane ale multora dintre statele care fac parte din euro-zonă dar şi ieşirii prea lente a SUA din recesiune, la care se adaugă un deficit bugetar „fără limite”, a creat o stare de nelinişte în rândul investitorilor care au început să caute „refugii” cât mai sigure, aurul şi francul elveţian.

Investiţiile mari în aur au urcat uncia în data de 7 decembrie la un maxim istoric de 1.432,50 dolari. La rândul lui, francul elveţian s-a apreciat atât faţă de moneda unică, în 29 decembrie raportul fiind de 1,2460 unităţi, cât şi faţă de cea americană, în aceeaşi zi, el urcând la 0,9450 dolari.

În aceste condiţii, românii care se înghesuiau, în 2006 – 2007, să ia credite în franci elveţieni se confruntă în prezent cu mari probleme la plata ratelor. O situaţie identică se petrece şi în cazul celor care au luat împrumuturi în monedă japoneză, care la rândul ei s-a apreciat semnificativ faţă de euro şi dolar.

Tentaţia din aceea perioadă era foarte mare, având în vedere aprecierea constantă a leului faţă de principalele valute, reuşind să coboare în vara lui 2007 până la aproape 3 lei/euro. În acelaşi timp, ratele de dobândă din Elveţia şi Japonia erau foarte scăzute, în 2008 ele fiind aproape de 0%,  comparativ cu cele locale sau din euro-zonă, ceea ce făcea ca totul să pară o afacere foarte bună.

Pentru a atrage cât mai mulţi clienţi, băncile foloseau la încheierea contractului dobânzi promoţionale mai mici, valabile pentru primul an de contract, după care acestea creşteau treptat.

Creditele în franci elveţieni ajungeau la sfârşitul lunii iunie a acestui an la echivalentul a 2,7 miliarde euro, reprezentând aproape 14% din soldul total al împrumuturilor acordate populaţiei.

Acum, restanţele la creditele în franci elveţieni au crescut constant, în octombrie ele reprezentând echivalentul a 156 milioane euro, iar faţă de octombrie 2009, valoarea lor fiind mai mare de şase ori.

Totul pe fondul unei deprecieri constante a leului faţă de franc elveţian, care creşte faţă de finele lui 2009 cu circa 21% iar faţă de decembrie 2008 cu aproape 30%, cursul mediu din 29 decembrie atingând un maxim istoric de 3,4379 lei, luna aceasta fiind una a recordurilor, aproape zilnice.

Şi pentru perioada următoare este de aşteptat ca francul să se menţină pe o pantă ascendentă, chiar dacă Banca centrală a Elveţiei a încercat să frâneze această evoluţie, prin cumpărări frecvente, în cursul acestui an, în valoare de zeci de miliarde de euro, dar efectele au fost limitate, moneda helvetă fiind considerată o valută sigură.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>