www.tuca.ro

Contul 803 “Conturi in afara bilantului “

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta imobilizarilor corporale luate cu chirie de la terti, in baza contractelor incheiate in acest scop.
In debitul contului 8031 “Imobilizari corporale luate cu chirie” se inregistreaza, pe baza contractelor sau proceselor-verbale de inchiriere, valoarea de inventar a imobilizarilor corporale respective luate cu chirie, iar in credit, valoarea acelorasi imobilizari corporale restituite titularilor pe baza proceselor-verbale de predare.
Soldul contului reprezinta valoarea de inventar a imobilizarilor corporale luate cu chirie la un moment dat.
Contul 8032 “Valori materiale primite spre prelucrare sau reparare”
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta materiilor prime, materialelor si altor valori materiale (imobilizari corporale, obiecte pretioase etc.) apartinand tertilor, primite pentru prelucrare, finisare sau reparare, pe baza de contract.
In debitul contului 8032 “Valori materiale primite spre prelucrare sau reparare” se inregistreaza, la preturile prevazute in contract, valorile materiale primite pentru prelucrare, finisare sau reparare, iar in credit se inregistreaza, la aceleasi preturi, valorile materiale finisate sau reparate, restituite titularilor.
Soldul contului reprezinta valorile materiale primite spre prelucrare sau reparare.
Contul 8033 “Valori materiale primite in pastrare sau custodie”
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta valorilor materiale (materii prime si materiale, marfuri, imobilizari corporale etc.) primite temporar spre pastrare sau in custodie pe baza de act de predare-primire (scoatere) din custodie, incheiat in acest scop.
In debitul contului 8033 “Venituri materiale primite in pastrare sau custodie” se inregistreaza, la preturile prevazute in documentele incheiate, valorile materiale primite in custodie sau pastrare temporara, iar in credit, la aceleasi preturi, valorile materiale iesite din custodie sau pastrare ca urmare a restituirii, achizitionarii pentru nevoile entitatii, distrugerii din cauza calamitatilor, lipsurile de inventar etc.
Soldul contului reprezinta valoarea materialelor primite in pastrare sau custodie, existente la un moment dat.
Contul 8034 “Debitori scosi din activ, urmariti in continuare”
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta debitorilor care au fost scosi din activul entitatii, ca insolvabili sau disparuti, care, in conformitate cu dispozitiile legale, trebuie urmariti in continuare pana la reactivare sau implinirea termenului de prescriptie.
In debitul contului 8034 “Debitori scosi din activ, urmariti in continuare” se inregistreaza sumele datorate de debitorii insolvabili sau disparuti, scosi din activ, iar in credit, sumele reactivate ca urmare a revenirii debitorilor la starea de solvabilitate sau sumele ale caror termene de urmarire s-au prescris.
Soldul contului reprezinta sumele datorate de debitorii insolvabili sau disparuti scosi din activ, nereactivate.
Contul 8035 “Stocuri de natura obiectelor de inventar date in folosinta”
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta stocurilor de natura obiectelor de inventar date in folosinta.
In debitul contului 8035 “Stocuri de natura obiectelor de inventar date in folosinta” se inregistreaza valoarea stocurilor de natura obiectelor de inventar date in folosinta, iar in credit, aceleasi stocuri, in momentul scoaterii lor din folosinta.
Soldul contului reprezinta valoarea stocurilor de natura obiectelor de inventar date in folosinta.
Contul 8036 “Redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate”
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta imobilizarilor primite in leasing, a contractelor de inchiriere, chiriilor si altor datorii asimilate, datorate de catre entitate pentru bunurile luate in concesiune, locatie sau chirie.
In debitul contului 8036 “Redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate” se inregistreaza sumele reprezentand redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate, iar in credit, valoarea datoriilor de acest gen, efectiv platite de catre entitate.
Soldul contului reprezinta contravaloarea redeventelor, locatiilor de gestiune, chiriilor si altor datorii asimilate pe care entitatea le are de platit la un moment dat.
Contul 8037 “Efecte scontate neajunse la scadenta”
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta efectelor scontate depuse la banca, dar neajunse la scadenta.
In debitul contului 8037 “Efecte scontate neajunse la scadenta” se inregistreaza efectele scontate, dar neajunse la scadenta, depuse la banca, iar in credit, efectele scontate ajunse la termen.
Soldul contului reprezinta efectele scontate depuse la banca, neajunse la scadenta.
Contul 8038 “Alte valori in afara bilantului”
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta bunurilor predate in leasing financiar si a altor valori in afara bilantului decat cele cuprinse in conturile 8031-8037.
In debitul contului 8038 “Alte valori in afara bilantului” se inregistreaza alte valori in afara bilantului existente in entitate, iar in credit, stingerea obligatiilor entitatii in legatura cu aceste valori.
Soldul contului reprezinta alte valori in afara bilantului, existente in unitate la un moment dat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>