www.tuca.ro

Calitatea expertizelor contabile

Expertul contabil trebuie sa efectueze expertizele contabile pentru care a fost solicitat si pe care le-a acceptat cu constiinciozitate, devotament, corectitudine si impartialitate. Expertizele contabile trebuie sa fie utile celor care le-au solicitat.

Expertizele contabile constituie mijloace de proba stiintifica. În elaborarea lor expertul contabil trebuie sa foloseasca metode specifice stiintei contabilitatii. Concluziile expertului contabil trebuie sa fie fundamentate numai pe documente care atesta evenimente si tranzactii ce fac sau trebuie sa faca obiectul recunoasterilor, evaluarilor, clasificarilor si prezentarilor contabile.

3513.2. În expertizele contabile judiciare, expertul contabil este un tert în proces care, prin calitatea lui procesuala, contribuie la stabilirea adevarului de catre organele în drept. Raportul de expertiza contabila judiciara are caracter de proba stiintifica care trebuie sa prezinte un înalt grad al indicelui contributiv la solutionarea cauzei în care a fost dispus.

Nedocumentarea si nefundamentarea stiintifica a rapoartelor de expertiza contabila judiciara poate fi si este adesea sanctionata, de catre organele în drept care le-au dispus, cu înlocuirea expertului contabil si dispunerea unei noi expertize contabile. Daca în aceeasi cauza s-a dispus o noua expertiza contabila care ajunge la concluzii diferite fata de prima, datorita utilizarii altor criterii si metode de investigatie, organul în drept care le-a dispus are disponibilitatea de a se opri la aceea pe care o considera mai fundamentata sub aspect stiintific, respectiv, de mai buna calitate.

Nici expertizele contabile extrajudiciare nu trebuie sa faca rabat calitatii. Independenta si competenta profesionala a expertului contabil trebuie sa asigure o documentare si fundamentare stiintifica si expertizelor contabile extrajudiciare.

Toate comentariile privind norma generala de baza sunt si ramân pertinente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>