www.tuca.ro

25 ianuarie, termen pentru comunicarea pro-ratei pentru calculul TVA deductibile

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea precizează că, până la 25 ianuarie a.c., inclusiv, contribuabilii trebuie să comunice unităţii fiscale în a cărei evidenţă sunt înregistraţi ca plătitori de impozite şi taxe pro-rata provizorie care va fi aplicată în anul 2011 la determinarea taxei pe valoarea adăugată deductibile, precum şi modul de determinare a acesteia, potrivit art. 147 alin. (9) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Au această obligaţie contribuabilii, persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA care au efectuat achiziţii pentru care nu se cunoaşte destinaţia, respectiv dacă vor fi utilizate pentru realizarea de operaţiuni care dau drept de deducere sau pentru operaţiuni care nu dau drept de deducere, ori pentru care nu se poate determina proporţia în care sunt sau vor fi utilizate pentru operaţiuni care dau drept de deducere şi operaţiuni care nu dau drept de deducere.

Operaţiunea se evidenţiază într-o coloană distinctă din jurnalul pentru cumpărări, iar taxa deductibilă aferentă acestor achiziţii se deduce pe bază de pro-rata.

Pro-rata aplicabilă provizoriu pentru un an este pro-rata definitivă, determinată pentru anul precedent, sau pro-rata estimată pe baza operaţiunilor prevăzute a fi realizate în anul calendaristic curent, în cazul persoanelor impozabile pentru care ponderea operaţiunilor cu drept de deducere în totalul operaţiunilor se modifică în anul curent faţă de anul precedent.

În cazul unei persoane impozabile nou-înregistrate, pro-rata aplicabilă provizoriu este pro-rata estimată pe baza operaţiunilor preconizate a fi realizate în timpul anului calendaristic curent, care trebuie comunicată cel mai târziu până la data la care persoana impozabilă trebuie să depună primul său decont de taxă pe valoarea adăugată.
*
Baza legală: art.147 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

www.finantevalcea.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>